Ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου στο σκύλο και στη γάτα

Η ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου εμφανίζεται συνήθως αιφνίδια κατά την διάρκεια της άσκησης ενός ζώου. Το ζώο αισθάνεται ένα οξύ πόνο και αποφεύγει να φέρει βάρος στο συγκεκριμένο άκρο. Ο πόνος παραμένει τις πρώτες εβδομάδες και είναι οξύς με τον ασθενή να αποφεύγει άσκοπες κινήσεις και να εμφανίζει αδυναμία να ασκηθεί.

Η αποκατάσταση επιτυγχάνεται με χειρουργική επέμβαση άμεσα ώστε να αποφευχθεί ο σχηματισμός αρθρίτιδας καθώς και η ρήξη μηνίσκου που είναι επακόλουθο της αστάθειας της άρθρωσης του γόνατος.

Η διάγνωση γίνεται με ορθοπαιδική εξέταση καθώς και ακτινολογικό έλεγχο με συγκεκριμένες λήψεις ώστε να μπορούν να γίνουν και οι απαραίτητες μετρήσεις για το χειρουργείο.
Στο παρελθόν έχουν δοκιμαστεί πολλές τεχνικές οι οποίες με την πάροδο των χρόνων έχουν εξελιχθεί δίνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι πιο σύγχρονες μέθοδοι που πραγματοποιούνται στην κλινική μας είναι κυρίως η TPLO (Tibia plateau leveling osteotomy) και η TTA (Tibia tuberosity advancement).

Υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας και της πιο οικονομικής χειρουργικής επέμβασης, της αποκατάστασης του χιαστού, με την εξω-αρθρική τοποθέτηση ενός ειδικού υλικού σταθεροποίησης της άρθρωσης. Αυτή η τεχνική βέβαια δεν μπορεί να συγκριθεί με τις TPLO και TTA και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τους (λιγότερο πόνο, ελάχιστη μετεγχειρητική αρθρίτιδα, συντομότερη αποκατάσταση κλπ) αλλά παραμένει μια αξιόπιστη λύση όταν τα οικονομικά δεν επιτρέπουν το κάτι παραπάνω.

Το πρώτο στάδιο αποθεραπείας είναι 2 μήνες όπου και απαιτείται περιορισμός του ασθενούς και αποφεύγεται το ελεύθερο περπάτημα χωρίς λουρί, οι σκάλες, το τρέξιμο και γενικά οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα. Μετά του 2 πρώτους μήνες η δραστηριότητα σταδιακά αυξάνεται μέχρι το ζώο μας να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση.

Στην κλινική μας έχετε την δυνατότητα εξόφλησης της επέμβασης και με την χρήση πιστωτικής κάρτας με άτοκες δόσεις.

Tags:
Μετάβαση στο περιεχόμενο