Σύνδρομο βραχυκεφαλικών φυλών σκύλου.

Πολλές ράτσες σκύλων εμφανίζουν έντονη δύσπνοια και δυσφορία από το αναπνευστικό, πολύ έντονο ροχαλητό τη νύχτα, εύκολη κόπωση που πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε κυάνωση και να επιφέρει ακόμα και τον θάνατο. Συνήθως η νόσος αυτή χαρακτηρίζει σκύλους όπως τα Γαλλικα Bulldog, τα Αγγλικά Bulldog, τα Pug, Boston terrier και άλλα. Αιτία είναι η ανατομική κατασκευή των μυκτήρων που είναι υπερβολικά στενοί, μη επιτρέποντας αρκετή ποσότητα αέρα να περάσει στους πνεύμονες, καθώς και υπερβολικά μεγάλη και “χαλαρή” μαλακή υπερώα στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας. Η δυσκολία στην αναπνοή του ζώου παρομοιάζεται με την προσπάθεια ενός ανθρώπου να ανέβει τρέχοντας πολλές σκάλες με μία πλαστική σακούλα δεμένη στο λαιμό και να καλύπτει όλο το κεφάλι…

Η κατάσταση είναι πολύ έντονη και επικίνδυνη για να προκαλέσει εώς και το θάνατο σε ένα τέτοιο ζώο. Η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη για την ανακούφιση τους.

Στο περιστατικό που προσκομίστηκε στην κλινική μας, ενα Γαλλικό Bulldog με έντονη δύσπνοια και ροχαλητό, συνδιάσαμε την στείρωση μαζί με την διόρθωση της στένωσης των μυκτήρων, σε ένα χρόνο. Έγινε πλήρης αιματολογικός προεγχειρητικός έλεγχος για τις ζωτικές λειτουργίες, χορηγήθηκε οξυγόνο προεγχειρητικά, ακολούθησε πλαστική χειρουργική διόρθωση των μυκτήρων με απόλυτη συμμετρία, που είναι σημαντικό για την αισθητική αλλα και την λειτουργική βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Η μαλακή υπερώα δεν κρίθηκε παθολογική και δεν υπήρξε λόγος εκτομής της.

Ο ασθενής ξύπνησε άμεσα, συνεχίστηκε η χορήγηση οξυγόνου μέχρι την πλήρη ανάνηψη και στην συνέχεια αφού έγινε μια πλήρης κλινική εξέταση, επέστρεψε σπίτι του.

Αν έχετε στην κατοχή σας σκυλάκι βραχυκεφαλικής φυλής ζητήστε από τον κτηνίατρο σας να εκτιμήσει την ικανότητα αναπνοής του ζώου και να σας παραπέμψει σε ένα εξειδικευμένο χειρουργό για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μην αφήνετε το ζωακι σας να υποφέρει σε όλη του τη ζωή, χαριστε του μια ευκολότερη αναπνοή και μια τεράστια βελτίωση στην ποιότητα ζωής του.

Tags:
Μετάβαση στο περιεχόμενο