German Greek English

Διαδικασία στείρωσης

Διαδικασία στείρωσης

Η στείρωση αποτελεί μια επέμβαση ρουτίνας αν γίνει απο εξιδεικευμένο χειρουργό κτηνίατρο

Στην κλινική μας έχοντας κάνει χιλιάδες επεμβάσεις τα τελευταία χρόνια έχουμε την απαραίτητη εμπειρία να χειρουργήσουμε ακόμα και πολύ μικρού μεγέθους ή γιγαντόσωμα ζώα, παχύσαρκα καθώς και υπερήλικα, διότι κάθε μία περίπτωση απο αυτές απαιτεί τελείως διαφορετική αντιμετώπιση αναισθησιολογικά αλλά και χειρουργικά.

Πριν την επέμβαση γίνεται κλινική εξέταση ( έλεγχος καρδιάς, αναπνοών, βλεννογόνων, σφυγμού, θερμοκρασίας ) καθώς και οι απαραίτητες αιματολογικές  και βιοχημικές εξετάσεις  ώστε να διασφαλίσουμε ένα άριστο αποτέλεσμα. Προεγχειρητικά γίνεται μια ένεση ηρεμιστική, τοποθετείται ενδοφλεβίως καθετήρας, γίνεται αντιφλεγμονώδης-παυσίπονη ένεση, αντιβίωση και στην συνέχεια προχωράμε σε γενική αναισθησία και διασωλήνωση του ζώου ώστε να το συνδέσουμε στην μηχανή χορήγησης οξυγόνου & εισπνευστικού αναισθητικού και τέλος στο monitor ελέγχου των ζωτικών λειτουργιών.
Η εισπνευστική αναισθητική μηχανή μας δίνει πολύ καλύτερο έλεγχο διεγχειρητικά ώστε να αυξάνουμε και να μειώνουμε το βάθος την αναισθησίας πολύ εύκολα, ώστε μετά το τέλος της επέμβασης το ζώο ξυπνά άμεσα και μπορεί να περπατά.

Η επέμβαση γίνεται με συσκευή διαθερμίας ώστε να ελαχιστοποιούνται οι αιμορραγίες. Η τομή είναι πολύ μικρή, τα ράμματα γίνονται με ειδική πλαστική ραφή με αποτέλεσμα να είναι όλα εσωτερικά και απορροφήσιμα. Δεν υπάρχει πλεον η ανάγκη το ζώο να φορά το κολάρο προστασίας γύρω απο το λαιμό διότι δεν υπάρχουν εξωτερικά ράμματα για να αφαιρεθούν. Όλα είναι στο εσωτερικό και απορροφούνται μεσα σε λίγες ημέρες. Τα ράμματα είναι αρίστης ποιότητας σε αποστειρωμένα κλειστά φακελάκια, στην κλινική μας δεν χρησιμοποιούνται ποτέ ράμματα σε καρούλι που είναι πολύ πιο οικονομικά αλλά όχι τόσο ανθεκτικά και ευαίσθητα σε μολύνσεις.

Ως αποτέλεσμα ο σκύλος ξυπνά, περπατάει και είναι ετοιμος να πάει σπίτι του μέσα σε 1.5 ώρα απο την αρχή της αναισθησίας ( η επέμβαση διαρκεί περίπου 20 λεπτά στην κλινική μας ). Δεν υπάρχει κανένας λόγος για νοσηλεία του ζώου εκτός και κριθεί αυτό από εμάς απαραίτητο.

Το ίδιο ισχύει και για τα γατάκια όπου η τομή ειναι περίπου 1-2 cm και τα ράμματα πάλι εσωτερικά απορροφήσιμα ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να τα ανοίξει το ζώο μόνο του.

Τις περισσότερες φορές τα ζωάκια επιστρέφουν στον χώρο τους και δεν χρειάζεται σχεδόν καμία φροντίδα παρά μόνο ένας καθημερινός έλεγχος της τομής της επέμβασης ώστε να είμαστε βέβαια πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, καθώς κι ένας περιορισμός ωστέ να μην τρέχουν ανεξέλεγκτα και κάνουν άλματα απο ύψος την πρώτη εβδομάδα.

Λόγω της προαναισθητικής χορήγησης της αντιβίωσης σε συνδιασμό με την ενδοφλέβια παυσίπονη ένεση μετεγχειρητικά δεν απαιτείται η χορήγηση άλλων φαρμάκων εκτός εάν αυτό κριθεί απο εμάς απαραίτητο ή εάν τις επόμενες ημέρες προκύψει κάποια επιπλοκή οπότε και θα χορηγηθεί εκ των υστέρων. Αποφεύγουμε λοιπόν την αλόγιστη χρήση φαρμάκων και λειτουργούμε σύμφωνα με τα τελευταία παγκόσμια επιστημονικά δεδομένα που επιτάσσουν  την οσο το δυνατο λιγότερη χρήση αντιβιοτικών ώστε να μην σχηματίζονται και ανθεκτικά στελέχη. Η επέμβαση μπορεί να γίνει ασφαλέστατα απο την ηλικία των 5-6 μηνών.

Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να περιμένουμε να εμφανίσει το ζωάκι μας τον πρώτο οίστρο ( αυτο μπορεί να συμβεί και μετά απο 12 μήνες ) ενώ σύμφωνα με όλες τις μελέτες αν η στείρωση γίνει το συντομότερο μετά την ηλικία των 5 μηνών οι πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση καρκίνου των μαστών (απο τις πιο συχνές αιτίες θανάτου ) ουσιαστικά εκμηδενίζονται!!

Μην χάνετε άλλο χρόνο λοιπόν, κάντε αυτό το ''δώρο'' στο κατοικίδιο σας και προχωρήστε σε στείρωση αψηφώντας τις παροχημένες αντιλήψεις άλλων εποχών που επικρατούσαν μέχρι τώρα περί εναντίωσης στη φύση, απόψεις που οδήγησαν την Ελλάδα να ειναι γεμάτη αδέσποτα ζώα απο ανεπιθύμητες εγκυημοσύνες, θανάτους απο πυομήτρα, καρκίνου των μαστών, του τραχήλου, των ωοθηκών κ.α.

Tel: 27210 28674

Mobile Application

Κλείστε εύκολα ραντεβού, επιλέξτε την ώρα και την ημέρα, δείτε στο χάρτη το ιατρείο και διαβάστε πολύ χρήσιμα άρθρα!!

Κατεβάστε την εφαρμογή
iPhone Apps / iOS
Google Play‎ / Android