German Greek English

MΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ

MΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ

ΔΙΔΑΞΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ

Μαθήματα ζωής ή απλα διδάξτε την αγάπη στα παιδιά σας.

         Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση για ένα γονιό απο το να διδάξει στο παιδί του την αγάπη. ‘Oσο κι αν αυτό φαντάζει αυτονόητο για τον ίδιο το γονιό που το νιώθει, εντούτοις δεν είναι το ιδιο για το παιδί. Το παιδί εκπαιδεύεται να αγαπά τη μαμά-τροφό, τον μπαμπά φροντιστή, την υπόλοιπη οικογένεια μέσα από τη διαδικασία εκπλήρωσης των αναγκών του.  Μέσα στην πορεία ανατροφής του, καθε γονιός καλείται να του διδάξει εκτός απο την αγάπη αρετές όπως ο σεβασμός, η ηθική, η ενσυναίσθηση, η υπευθυνότητα, η υπομονή. Και είναι αλήθεια οτι απαιτείται προσπάθεια συνειδητή και χρονοβόρα να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με αξίες και αρετές. Ολα αυτά μπορούν να φανερωθούν ως εκ θαύματος σε ένα παιδί απλά και μόνο μέσα απο τη συναναστροφή του, την αλληλεπίδραση με ένα ζώο ή απλά με τη φύση της οποίας οι απλοί και άγραφοι κανόνες αντικατοπτρίζουν τις αρχές της ζωής!

 

       Διδάσκοντας στο παιδί μας την αγάπη για τα ζώα του διδάσκουμε αυτόματα και το σεβασμό σε οποιαδήποτε διαφορετική μορφή ζωής και γενικά το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Διδάσκουμε τη δικαιοσύνη, την προσφορά, την καλοσύνη, την υπακοή, τη μη βία. Η σχέση των παιδιών με τα ζώα θα προάγει και τη σχέση τους με τα άλλα παιδιά και τους ανθρώπους γενικότερα, πράγμα το οποίο ειναι δύσκολο να επιτευχθεί αντιστρόφως αν οι επιρροές απο το περιβάλλον δεν είναι θετικές προς τα ζώα.

      Δεν είναι λίγες οι μελέτες που συνδέουν τη συμπεριφορά των παιδιών απέναντι στα ζώα με τη μετέπειτα εξέλιξη τους ως  πολιτων μιας κοινωνίας. Εχει αποδειχθεί και συνδεθεί οτι παιδιά που μπορούν να βλάψουν ένα ζώο θα μπορούσαν κάλλιστα να βλάψουν και μια ανθρώπινη ύπαρξη στο μέλλον.

 

      Κι αν αναρωτιέστε πως θα εμφυσήσετε αυτή την αγάπη στα παιδιά σας μπορείτε να ακολουθήσετε κατι από τα παρακάτω:

  • Αναρωτηθείτε αρχικά αν αγαπάτε εσείς τα ζώα κι αν μπορείτε να υποστηρίξετε την έννοια της φιλοζωίας υπεύθυνα και ουσιαστικά.
  • Πάρτε ένα κατοικίδιο! Προετοιμάστε το παιδί για τη νέα συνθήκη μέσα στο σπίτι, για τη νέα ζωή που θα αναθρέψετε. Η ενασχόληση με την καθημερινή φροντίδα, τη σίτιση, την καθαριότητα, το παιχνίδι μόνο υπεύθυνο μπορεί να κάνει ένα παιδί. Μέσα απο την υπεύθυνη εμπλοκή ενός παιδιού στην ανατροφή ενός κατοικιδίου με σεβασμό και όχι φόβο, το παιδί θα μάθει αβίαστα τις έννοιες του «σωστού» και του «λάθους» όπως μόνο η φύση μπορεί να διδάξει.
  • Αν δεν μπορείτε να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο για πολλούς και σεβαστούς λόγους που η καθημερινότητα μιας οικογένειας δεν επιτρέπει, φέρτε τα παιδιά σας σε επαφή με τα ζώα. Κατοικίδια φίλων, οικόσιτα, παραγωγικά, άγρια, ακόμη και ψεύτικα!!!! Επισκεφτείτε αγροκτήματα, καταφύγια ζώων αδέσποτων ή προστατευόμενων ειδών.  Η΄ απλά ενθαρρύνετε την παρατήρηση της φύσης, τα πουλιά, τα ψάρια στη θάλασσα, την πεταλούδα στο πάρκο.. Οποιαδήποτε επαφή με την απαραίτητη καθοδήγηση για σεβασμό και φροντίδα θα έχει άριστη επίδραση στον ψυχισμό του παιδιού.
  • Ενθαρρύνετε την προσφορά! Διάθεση τροφής και νερού σε αδέσποτα, αποταμίευση και βοήθεια στο τοπικό φιλοζωικό σωματείο. Θα εκπλαγείτε με το πόσο πολύ θα ενθουσιάσει κατι τέτοιο το παιδί σας.
  • Κι αν τέλος, ανήκετε στην κατηγορία εκείνη που δεν τα καταφέρνετε με τα ζώα, είτε γιατί δεν το διδαχτήκατε, είτε γιατί φοβάστε, είτε απλά γιατί δε σας αφορούν, προσπαθείστε να μην το εκφράσετε άσχημα ποτέ στα παιδιά σας. Εξηγείστε και συζητήστε τις ανασφάλειες σας. Αποφύγετε όμως να μιλήσετε με εχθρικό ή υποτιμητικό τρόπο για τα ζώα.
  • Εν κατακλείδι, διδάξτε στο παιδι το χρυσό κανόνα:

« Μην κάνεις ποτέ στον άλλο αυτό που δε θα ήθελες να κάνουν σε σένα» !!

 Κι αν μέσα απ’όλα αυτα προκύψει σε κάποιους ο αντίλογος, το επιχείρημα οτι «προέχουν οι άνθρωποι των ζώων» , ενα πράγμα θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι βαθειά μέσα μας... Δεν υπάρχει φιλόζωος που να μην ειναι και φιλάνθρωπος. Γιατί φιλόζωος σημαίνει «αγάπη + ζωή» . Αγάπη για οποιαδήποτε μορφή ζωής!!! 

DVM ΤΣΟΥΠΑ ΕΛΕΝΗ ΑΠΘ

MSc ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΙΚΡΩΝ ΖΩΩΝ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ & ΤΣΟΥΠΑ ,ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Tel: 27210 28674

Mobile Application

Make an appointment in one minute,choose the date and the time,get directions from a map and check the latest articles!!

Download the application
iPhone Apps / iOS
Google Play‎ / Android

Pet's Book