German Greek English

PET THERAPY

PET THERAPY

PET THERAPY - ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ-

PET THERAPY


Περισσότερο από κάθε άλλο ζώο στον πλανήτη οι σκύλοι έχουν εξελιχθεί ώστε να ζουν κοντά στον άνθρωπο και να αλληλεπιδρούν σύμφωνα με τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα του φροντιστή τους.

ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ-

PET THERAPY

 


Περισσότερο από κάθε άλλο ζώο στον πλανήτη οι σκύλοι έχουν εξελιχθεί ώστε να ζουν κοντά στον άνθρωπο και να αλληλεπιδρούν σύμφωνα με τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα του φροντιστή τους. Κατανοούν λέξεις και αποκωδικοποιούν τη γλωσσα του σώματος ακόμη και τον τόνο της φωνής μας. Το πιο αξιοσημείωτο ομως είναι οτι αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα και τη σκέψη μας!

Τα τελευταία χρόνια μελετάται εκτενώς σε επιστημονική βάση ο δεσμός ανθρώπου- ζώων αλλά και τα οφέλη του στη σωματική και ψυχική υγεία μας. Μελέτες εχουν δείξει οτι: - Ιδιοκτήτες σκύλων έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν απο κατάθλιψη.

- Έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε στρεσσογόνες καταστάσεις.

- Έχουν μικρότερα επίπεδα χολοστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.

- Έχουν υψηλότερα επίπεδα δοπαμίνης και σεροτονίνης, ορμονών που επιδρούν θετικά στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Όλες οι παραπάνω ευεργετικές ιδιότητες των κατοικιδίων και το θεραπευτικό αποτέλεσμά τους προέρχεται απο το γεγονός οτι πληρούν μια βασική πρωταρχική ανάγκη του ανθρώπου, το άγγιγμα και τη σωματική επαφή. Έρευνες σε φυλακές της Αμερικής έχουν δείξει οτι ακόμη και οι σκληρότεροι εγκληματίες έδειξαν μακροχρόνια αλλαγή συμπεριφοράς μετά την αλληλεπίδραση τους με σκύλους, ενώ πολλοί ανέφεραν οτι ένιωσαν αμοιβαία στοργή για πρώτη φορα στη ζωή τους!

Το άγγιγμα, η αγκαλιά, το παιχνίδι, προσφέρουν ηρεμία, ελάττωση του άγχους και της νευρικότητας, μείωση του αισθήματος της μοναξιάς, ενώ απ’ την αλλη η άσκηση μαζί τους μπορεί να προάγει και τη σωματική μας υγεία. Δεν είναι λίγες οι επιστημονικές μελέτες που συνδέουν τα οφέλη της συνύπαρξης με ζώα σε ηλικιωμένους με σύνδρομο Alzheimer και σε παιδιά με αναπτυξιακά προβλήματα (αυτισμό) και μαθησιακές δυσκολίες. Σε όλα τα παραπάνω πολλαπλά οφέλη στηρίχθηκε και αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια μια νέα θεραπευτική μέθοδος, γνωστή και εφαρμοστέα πλέον σε νοσοκομεία του εξωτερικού αλλά και της χώρας μας, το λεγόμενο Pet Therapy ή Animal Assisted Therapy.

Στα πλαίσια της μεθόδου χρησιμοποιούνται ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι, γάτες αλλα και άλογα, κουνέλια, ινδικά χοιρίδια, ανάλογα με τον ασθενή και τον θεραπευτικό στόχο. Τα ζώα αυτα βρίσκονται υπό συνεχή κτηνιατρικό έλεγχο και είναι απαλλαγμένα απο ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο. Πρόκειται για μια συμπληρωματική θεραπεία και προτείνεται σε ασθενείς μετα από χημειοθεραπείες, ασθενείς σε χρόνια αποκατάσταση, καρδιοπαθείς, κατα τη διαδικασία κινητικής αποκατάστασης μετά απο ατυχήματα, σε ψυχικά νοσούντες και παιδιά με κινητικά προβλήματα ή νοητικές διαταραχές. Το θεραπευτικό αποτέλεσμα προάγεται εφόσον παρατηρείται μείωση του στρες, παραγωγή ενδορφινών και πτώση της αρτηριακής πίεσης. Επισης βελτιώνονται οι κινητικές δεξιότητες και η ενθαρρύνεται η λεκτική επικοινωνία. Ετσι αυξάνεται η αυτοπεποίθηση και οι κοινωνικές δεξιότητες και ενθαρρύνεται και η συμμετοχή σε φυσικές δραστηριότητες, άσκηση και επικοινωνία και αλληλεπίδραση με αλλους ανθρώπους. 

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη και πολλά υποσχόμενη συμπληρωματική θεραπεία με θεαματικά σε πολλές περιπτώσεις αποτελέσματα. Μελετάται και εξελίσσεται συνέχεια και ελπίζουμε στο μέλλον να εφαρμοστεί εκτενέστερα ώστε να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους, ενήλικες υπερήλικες και παιδιά, στην αντιμετώπιση σοβαρων σωματικών και νοητικών διαταραχών.

 

ΤΣΟΥΠΑ ΕΛΕΝΗ

Κτηνίατρος Α.Π.Θ

Msc Κτηνιατρικός Βελονισμός

Ιατρείο Μικρών Ζώων Καλαμάτας- Ηρώων 107

Tel: 27210 28674

Mobile Application

Κλείστε εύκολα ραντεβού, επιλέξτε την ώρα και την ημέρα, δείτε στο χάρτη το ιατρείο και διαβάστε πολύ χρήσιμα άρθρα!!

Κατεβάστε την εφαρμογή
iPhone Apps / iOS
Google Play‎ / Android